Länge sen är det..

Hej!
Det var ett bra tag sen jag bloggade nu så det är mer än dags att ta tag i det nu efter sommarlovet.
Mycket har hänt under sommaren så jag vet inte riktigt var jag ska börja..
 
Nästa helg är det Boxholms fälttävlan som vi alla sett fram emot hela sommaren, tyvärr blir jag för första gången på länge markpersonal/hejaklack under årets tävling. 
Det har skett ngt som är alla hästägares mardröm och som man inte tror händer en själv men Fia är skadat och kommer vara konvalecent minst 6 månader framöver.
 

Efter våra fina rundor i Rappestad på nationaldagen släppte vi som ni säkert vet hästarna på ett välförtjänt bete hos Johannas pappa. De trivdes väldigt bra där, som paradiset tror jag Fia tyckte. Med allt gott gräs och en damm att svalka sig i mådde de som prinssesor tills en dag mer exakt midsommardagen runt 10 på förmiddagen
 kom det tre förrymda kvigor från en gård ganska långt där ifrån. De sprang rakt igenom staketen till fåren som gick i hagen bredvid och troligtvis blev hästarna förskrämda, Fia får panik och hoppar ur hagen. Hon river med sig delar av staketet och går troligtvis omkull. När vi kommer dit är kvigorna infångade, Busy är kvar i hagen och verkar helt oskadd Fia står dock på fel sida staketet men har inte lämnat Busy för ett ögonblick. Till synes ser Fia okej ut, inga ytliga sår och inga brutna ben. Hon är dock väldigt skärrad och taktar bredvid mig när vi går över åkern till grinden. När hon väl är inne i hagen tillsammans med Busy verkar allt frid och fröjd igen. Jag beslutar att åka tillbaka på kvällen för att kolla till dem och då upptäcker jag att Fia haltar ganska rejält på höger framben. Jag undersöker benet noggrant men kan inte hitta varken sår, värme, ökad puls eller svullnad. Det första jag kommer på är att hon måste sträckt sig eller liknande och då brukar det släppa efter ett tag, jag avvaktar ett dygn men ingen förändring sker så jag ringer till kliniken och bokar en tid.
 
14-06-25 1 besöket
Visar henne longerad och hon visar en rejäl hälta på högerfram, vill inte heller lägga någon belastning på benet när hon står stilla. Börjar med att känna igenom benet efter värme, puls, svullnad men hittar inget gör även böjprov högt och låg, ser i fall det är någon skillnad men hittar inget. Visiterar hoven men hittar inget där heller.
Då börjar vi med att bedöva bort hoven men det blir ingen förbättring. Då bedövar vi högre upp runt kotan och då blir hältan ganska mycket bättre.
Vidare till röntgen och vi tar 12 olika bilder från hoven och till skenbenter. Röntgen visar inga skelettskador, vi beslutar att åka hem och komma tillbaka efter 5dagar då hon misstänker en spricka och den visar sig inte på röntgen fören efter 1vecka. Hon får boxvila men jag tar ut och betar henne varje dag.
 
14-06-30 2 besöket
Verkar inte ha lika ont, belastar benet och hältan har förbättrats 1grad.
Börjar med samma undersökning som vid första besöket, känner och letar igenom benet men hittar inget. Bedövar bort runt kotan som första gången men det blir nu ingen skillnad på hältan. Vi lägger då en bedövning bakom knäet där att fästen till leder, senor osv sitter. Då försvinner hältan helt och hon kan ställa en diagnos. skada vid fästet av gaffelband eller griffelben. Den här typen av skada syns inte på röntgen utan vi måste göra ett ultraljud för att hitta exakt var det sitter och hur allvarlig skadan är. Vid röntgen så letar man efter vätska och efter som vi bedövat henne går det inte genomföra samma dag. Hon ska även börja stötvågsbehandlas så vi börjar med hennes första behandling. Vi får en ny tid efter 1 vecka och Fia får fortsatt boxvila. Jag får nu reda på att en sån här skada tar upp till 1år att läka:(
 
14-07-08 3 besöket
Hältan är ännu lite bättre och hon verkar mycket gladare och piggare. Ultraljudet visar en lindrig skada på gaffelbandsfästet och i och med att den är lindrig och hältan är så mycket bättre är vet väldigt positiv och tror att det kommer gå hyfsat fort att läka. Ingen är gladare än jag:)
Hon får sin andra stötvågsbehandling och ordineras sjukhage några timmar om dagen. Vi bokar en ny tid efter återigen 7dagar.
 
14-07-15
Hältan är nu näst intill obefintlig hon markerar ytterst lite i trav. Hon får sin sista stötvågsbehandling och får förutom sjukhage börja ledas 20min om dagen. Vi bokar en återkoll efter 2veckor.
 
14-07-28 Alltså idag är Fias hälta näst intill obefintlig det syns ett steg när hon sätter igång i trav på volt. Och från och med idag får hon börja skrittas uppsuttet 20min om dagen vilket vi ska öka på efter någon vecka om allt känns och ser bra ut. Vi ska på återkoll efter 1månad och gör ett nytt ultraljud om 2månader så om allt går som det ska skrittas hon i två månader nu och om allt ser bra ut får hon börja sättas igång:) Fast väldigt sakta så det kommer ta ca 6 - 8 månader innan hon är i full kondition igen.
 
Även om det är väldigt tråkigt att inte få träna och tävla är jag väldigt glad att vi kom hyfsat lindrigt undan och att hon i slutändan kommer bli helt återställd.
Jag ska börja skritta henne uppsuttet nästa vecka då vi ska åka bort lite över helgen, jag hoppas hon är snäll och att hon inte visar något sadeltvång vilket jag vet hon kan, det återstår att se helt enkelt..
Tack för mig så länge!
 
 
 
 

Det är ju trots allt fredag!

Detta är verkligen inget hästrelaterat inlägg, men väldigt roligt ändå! Det är ju fredag, eller hur?
 
Det här är verkligen Stina i ett nötskal, haha, underbara vän!
 
                                       Det här är nog jag ibland!
 
                                 Det här är verkligen min klasskompis Kristin!
 
Vi som åker tåg.
 
Haha ;)
 
Här har vi Stina igen när Grey's Anatomy är på TVn!
 
Haha, vem känner inte igen sig i det här?
 
 

Rundsydda träns

Hej på er!
 
Det var ett bra tag sedan sist nu. Hästarna har haft sommarvila och har bara fått vara hästar helt enkelt. Busy har haft en jättebra semester hemma hos min pappa på många hektars härligt bete och har nu fått komma hem igen för att så smått börja sättas igång. I och med igångsättningen och de kommande tävlingarna som väntar så har jag lite smått gått igenom utrustningen som jag har och sånt som jag behöver (typ, hehe). Här är min lilla lista på topp 3 saker jag behöver läs vill ha.
 
1. Dressyrträns
Sedan jag blev ägare till min nya svarta Prestige dressyrsadel i våras (min gamla var kass och passade inte alls på Busy) så har jag varit tvungen till att införskaffa mig ett nytt dressyrträns, ett svart! Alla mina träns går ju i mörkbrunt och det går ju inte ihop med en svart sadel! Jag fick under en period låna ett av Hannas svarta träns som hon inte hade någon användning för under den tiden. Jag piffade upp det lite med ett fint pannband från Sharpman.
 
Men nu behövde Hanna ta tillbaka sitt träns och jag står nu utan dressyrträns, what to do liksom? Jo, man börjar titta på träns att köpa. Jag har funderat och velat fram och tillbaka, men är nu helt på det klara med att jag vill ha ett rundsytt. De är så fina! Och det måste vara ett rundsytt med alla spännen i nacken, för de är de absolut snyggaste. Det finns många fina på marknaden och i många prisklasser. Nedan listar jag några:
 
1. Absolut det snyggaste, men också det dyraste.
   Schockemöhle Den Haag. Pris 3490 kr.
2. BR Dartmouth. Också superfint, ganska saftigt pris där med tyvärr: 1895 kr.
    Plus i kanten är att man får med TVÅ pannband till detta träns, bonus!
 
3. Premiera Monaco, fint och prisvärt. Ska vara bra kvalité på dessa har jag hört. Pris 999 kr.
 
4. Hermes från Hööks, ser superfint ut på bilden, men jag blev djupt besviken när jag såg det i verkligheten.
   Halvtaskig läderkvalité och lustig form på det, inte alls värt priset på hela 979 kr. Det är dessutom Hööks
   dyraste träns!
 
 
Vilket tycker ni är snyggast och/eller bäst? Jag är lite förtjust i BR tränset faktiskt. Vi får se vilket det blir, nått måste ju min lilla prinsessa ha att glänsa i!
 
Okej, nummer två på min ösnkelista då!
2. Tävlingsschabrak dressyr
Här finns det ingen tvekan om vilket schabrak jag vill ha. Alla som känner mig vet att jag älskar bling, så valet faller självklart på ett Equiline. Jag har ju redan ett sådant i mörkblått och allroundmodell, men nu är det dags för ett vitt i dressyrmodell! Så fint! Priset är mindre kul, 1095 kr...
3. Veredus Carbon Gel Vento
Jag sålde mina gamla Veredus Carbon Gel pga att de var i storlek L som jag hade till Success. Busy har ju som bekant betydligt mindre och nättare ben än honom så lagom storlek till henne är mer troligt M. Pris på dessa godingar ligger på ca 1499 kr.
 
 
 Mycket fint finns det här i världen, vi får se vad jag kommer bli ägare till. To be continued...
 
/Johanna