Rosett x 2 i Åkerbo

I lördags var det fälttävlan i Åkerbo och för min del blev det en riktigt bra tävling! Jag startade båda hästarna i H100 klassen så det var full rulle hela dagen. Lauri var först ut med sin dressyrstart 08.48. Han var riktigt fin på framridningen, lydig och taktmässig. Det svåra med honom är att han är ganska "stel" och blir rak i sidorna men jag tyckte att han kändes relativt mjuk ändå. Rakheten genomskådas ganska lätt, särskilt eftersom programmet börjar med två serpentinbågar. Jag red runt banan i galopp så att jag lättare kunde hitta en luftigare trav redan från början. Programmet gick väldigt bra, vi hade inga missar och jag hade en bra känsla. Det som jag vet drar ner poängen är skritten, då han tappar fyrtakten, så det gäller att göra bra ifrån sig i övriga programdelar. Men trots att det känns bra så är man ju alltid spänd på att få se poängen.  
 
I väntan på resultatet från dressyren så svidade vi om till hoppsadel med tillbehör och gick bort till hoppbanan. Det bästa med att tävla i Åkerbo är att man får hoppa på en plan grusbana, underbart! Lauri var duktig på framhoppningen och lyfte fint på tassarna. Vi fick till en ganska bra runda inne på banan, det finns mycket att jobba på givetvis, men jag var väldigt nöjd med vår insats. Det blev en grov rivning på hinder tre som var ett räcke, men det gjorde inte så mycket utan den kom ganska lägligt då hindret efter var en kombination med två räcken och den hoppade han så fint så. Det är väldigt lätt att hoppa Lauri men det han behöve rjobba på är att sänka nacken och komma upp mer med ryggen och jag måste tänka på att inte vara så snabb med överlivet. Det blir lätt så på honom då han är lite "långsammare" än Busy.
 
 
Väl tillbaka vid transporten så hade resultatet från dressyren kommit - 72,62% alltså 41,1 straff! I protokollet fanns det bara en 5a (skritten), en 6,5a (överstrykningen) och en 6a (gångarter pga skritten). Resten var 7or och 8or! Och med de 4 straffen från hoppningen så hamnade vi på totalt 45,1 straff och gick upp i ledning!
Dags för Busy. Hon gav som vanligt en fantastisk känsla på framridningen och den här gången höll den känslan i sig inne på banan också. De enda missarna var att hon rättade sig bakåt i båda halterna och jag trodde att det skulle dra ner oss ordentligt. Förutom det så gjorde hon ett fläckfritt program! 
 
 
Efter avslutad ritt traskade vi tillbaka hela den långa vägen till transporten igen (man får mycket motion i Åkerbo) för att byta utrustning. Borta på hoppbanan så gjorde Busy en suverän framhoppning, det börjar nästan bli vardagsmat nu (peppar peppar), och jag hade den där riktigt goa känslan att allt känns perfekt och hur lätt som helst. Busy kämpade på bra inne på banan, hon tittade till lite på tvåan så där fick jag vara på henne lite. Hon var väldigt pigg och nästan lite stark, förhållningarna gick inte riktigt igenom. På femman och åttan la jag henne alldeles för långt ifrån och hon fick sträcka sig ordentligt. Tyvärr föll bommen på sista hindret. Jag var inte särskild nöjd med den här rundan, det blev inte det jämna flytet som jag hoppats på.
 
 
Efter hoppningen så hade även Busys resultat från dressyren kommit och tro det eller ej, men hon hade fått precis samma procent och straff som Lauri, alltså 72,62% och 41,1 straff. Och med de 4 felen i hoppningen så var de fortsatt lika inför terrängen. Busy hade fått jämnare poäng än Lauri, men några 8or färre. Hon hade bara en 6,5a och det var på överstrykningen (samma som Lauri). Detta resultat innebar att jag låg i delad ledning med mig själv inför terrängen. Drömscenario. I slutet av klassen så hamnade även Linda Algotsson på samma resultat som mig, så vi två (fördelat på tre hästar) låg i delad ledning.
Efter att ha vetcheckat båda hästarna så tog vi lite lunch och sedan gick vi ett varv runt terrängbanan. Vi känner till den ganska väl så det var inga överraskningar, det var bara några småförändringar, förutom att deras nya vattenhinder skulle invigas så istället för ett vatten så var det två.
Vi hann inte göra så mycket mer än att kika på några ekipage i den enstjärniga klassen innan det var dags att göra iordning Lauri inför terrängen. Ute på framridningen/framhoppningen så visste Lauri precis vad som var på gång. Han hoppade fint på de olika hinder som fanns att tillgå. De hade bland annat st'llt fram en häck och snett bakom den stod en smal kulvert så man kunde hoppa dem två snett i kombination med ett språng i mellan om man ville. Det fanns en sådan kombination ute på banan fast med två pallisader istället så jag provade att hoppa det på framhoppningen och det gick galant.
 
Starten gick och vi var iväg! Lauri slukade hindren med hull och hår, men han tittade till på hinder nr 5 som var den sneda pallisad-kombinationen. Han var lite tveksam ner i första vattnet också men annars gick det som på räls. När jag började närma mig slutet av banan så hade jag en hel minut kvar så då drog jag ner lite på tempot, tyvärr resulterade det i att vi drog över tiden med 1 sekund och fick 0,4 straff. 
 
 
Efter målgång travade och skrittade jag av honom ordentligt. Samtidigt som jag gjorde iordning Busy så var mamma snäll att brodda av Lauri och kleta på lera på honom efter avsvampningen. 
Busy var som vanligt pigg och glad på framhoppningen. Även hon hoppade fint på de olika hindren. Tyvärr var det någon som hade kraschat in i kulverten på framhoppningen så det var ett stort hål i den så den flaggades av och fick inte hoppas. Därför kunde vi inte prova den sneda kombinationen, vi fick nöja oss med ett snett enkelhinder och det gjorde hon bra. 
 
Starten gick och vi fick ett fint språng på första hindret. Hinder nr 2, 3 och 4 gick galant. Sen kom vi till hinder 5 och 6, de sneda pallisaderna. Jag tog ner galoppen ordentligt och i god tid, så att hon verkligen var införstådd i vad hon skulle hoppa. Jag klämde om ordentligt, satt tungt ner i sadeln med en drivande sits och la på spöet på rumpan en gång. Trots min bestämda ridning så blev det stopp. Jag sa till Busy på skarpen, hon blev upprörd och stegrade sig lite, sen lugnade hon sig och vi kunde lägga en volt och rida an igen. På andra försöket hoppade hon snällt. Efter den fadäsen hoppade hon fint på de efterföljande hindrena. De sneda stockarna gick som på räls och första vattnet kastade hon sig ut i. Även "monsterhindret", en ganska hög häck med en stor och djup grav framför, gick alldeles utmärkt. Jag har hjärnspöken när det kommer till det hindret. Jag och Busy har dessutom legat och kravlat över det några gånger, så det var skönt att få till ett fint och säkert språng över det.
Även vatten nr 2 hoppade Busy glatt i och vi var i mål endast 11 sekunder över tiden och Busy hade hur mycket energi kvar som helst! Bra jobbat med tanke på stoppet. 
 
 
Förståeligt nog så var jag ganska besviken när vi kom i mål. Att få ett stopp på ett sånt "skithinder" tänkte jag, även fast att jag vet att många får stopp och har pråblem med det. Det hade varit mer förståeligt om hon hade stannat på något utav vattnen eftersom vi har haft problem med det, samtidigt så är jag väldigt glad att hon hoppade dem utan att blinka. Man kan nog sammafatta hennes terrängrunda som ett litet steg tillbaka men ändå ett stort steg fram. 
 
När alla resultat var inrapporterade så stod det klart att jag och Lauri hade vunnit och Busy knep faktiskt 10:e och sista placeringen, trots ett stopp! Extra kul också att Jelena tog sin första placering då hon gick in på en 9e plats! Nu laddar vi om för Strömsholm till helgen :)
 
 

Fjärdeplatsen kändes som en seger

Vilken fantastiskt rolig helg vi har haft! Den började tidigt i lördags, jag gick upp vid 03.00 för att äta lite frukost, göra mig iordning och packa in det sista i bilen och transporten. Mamma kom vid 04.30 och hon mockade stallet medan jag knoppade och gjorde iordning Busy. Vid 5-tiden var vi redo att åka!
Redo för avfärd!
Resan gick bra, det var väldigt smidigt att åka dit. Väl framme så gick vi bort till sekreteriatet för att visa vaccinationsintyg och hämta nummerlappar, jag passade även på att gå hoppbanan som såg trevlig ut. Min starttid var 09.31 så vi lastade ut Busy i god tid så att hon fick komma ut och sträcka på sig och skrittas igång för hand ganska länge. Hon kändes i alla fall jättefin på framridningen, hon var lugn och stadig. Jag gjorde mycket sidvärtsrörelser, tempoväxlingar och förvänd galopp. Hon var riktigt fin! Ni vet så där "drar alla blickar till sig-fin". När jag kom in på banan så spände hon till direkt och var lite rädd för staketet, det såg lite annorlunda ut, det kändes som att vi var i en gigantisk sandlåda för det var som en minisarg runt banan. Jag gjorde mitt yttersta för att hitta den avslappnade känslan igen men det var inte lätt. Jag blir givetvis spänd också, dels den vanliga anspänningen som blir när man kommer in på banan men också på grund av stressen som blir när hästen reagerar på något. Vi genomförde programmet lite spänt och laddat. Vi fick en rejäl miss i första galoppfattningen då Busy mer eller mindre exploderade och tog dessutom fel galopp, den missen stod oss dyrt - vi fick en 3a på det momentet. Domaren verkade ändå gilla Busy för hon gav inte så höga poäng till någon men vi lyckades ändå få ihop 64,52%. Som avslutande kommentar skrev hon: Fin och prydlig ritt men tyvärr en miss i vänsterfattningen. Mjukt ridet på fin häst! 
Jag var ganska missnöjd efter vår dressyruppvisning, det blev inte alls som jag hade tänkt mig. Vi bytte utrustning och gick bort till framhoppningen. Busy kändes sjukt bra och det blev en riktig drömframhoppning! In på banan och vi har ett jättebra flyt, trots att det stod funktionärer inne i infångaren på hinder nr 2 och en annan som gick rakt ut i kombinationen när jag hade påbörjat min anridning till den. Som tur är så är Busy inte så brydd om sådanan saker, men det är ändå onödigt. Vi gjorde i alla fall en fin och felfri runda. Den nollan var så efterlängtad och helt plötsligt var den besvikna känslan över dressyren borta.
Efter den intensiva morgonen och förmiddagen var både jag och Busy väldigt trötta. Vi gjorde iordning Busy och så fick hon gå in och vila i transporten, medan vi åt lite mat och kollade på Jelena. När Jelena var färdig med sin dressyr och hoppning så gick vi terrängbanan. Det var en fin bana, lite upp och ner, lite skog, härliga galoppsträcker och fina hinder. Efter bangången så åkte vi med hästarna till stallet. Där fick de gå ut i varsin hage och käka gräs, vilken lyx för dem! När hästarna var omhändertagna och boxarna klara inför natten så åkte vi vidare till vårt egna boende. Där gick luften ur oss lite och vi gjorde i princip ingenting. När vi slappat färdigt så åkte vi in till centrum för att äta middag och sedan vidare för att ta in hästarna och natta dem. Vi slocknade ganska fort alla fyra (jag, mamma, Jelena och Elin) när vi hade gått och lagt oss.
 
Upp tidigt på söndag morgon för att fodra och putsa till hästarna inför dagens terrängstart. Vår klass gick först och startade redan 08.30, jätteskönt att bli klara tidigt! Jag låg på en 8:e plats inför terrängen, det var 10 placerade. Busy var superladdad på framridningen men bjöd på riktigt härliga språng.
När startern började räkna ner från 10 så startade jag igång min klocka, trodde jag i alla fall. Jag lyckades troligtvis med att göra en dubbeltryckning för jag stängde av den direkt efter men det upptäckte jag inte förrän efter hinder nr 9 när jag kollade på klockan första gången. Den största utmaningen för oss på banan var såklart vattnet, men det var ett väldigt snällt vatten då det bara var ett nedhopp och sen ett hinder upp ur vattnet. Busy stannade till men hoppade ner nästan direkt bara hon fick syna det lite. På grund av att jag inte hade någon koll på tiden så kom vi in lite för sent i mål, det blev 9 sekunder över tiden vilket gav 3,6 straff. Men jag är nöjd att jag var så pass nära på tiden ändå. Busy var klockren runt hela banan och som vanligt kändes det fantastiskt!
När klassen var slut så stod det klart att vi klättrade upp till en fjärdeplats! Det var inte jättemycket hinderfel utan det var mest tidsfel faktiskt. Det var jättekul att vi fick med oss en rosett hem, men den största vinsten för oss var att vi var på en helt ny banan och vi tog oss runt felfritt! Äntligen börjar det släppa.
Nu ska vi ladda om inför helgens fälttävlan i Åkerbo, då ska båda hästarna starta och det blir jättekul!

Gör om gör rätt

Igår var jag och Busy på hoppträning. Det var fokus på lydnad och noggrannhet. Busy var fin men vi fick jobba ganska mycket på volterna på kortsidorna över cavalettis. Jag hade svårt att lägga henne nära hindret så det fick vi nöta på. När vi gick över till att hoppa banan, som fortfarande innehöll volter över cavalettis, så hittade vi en bra rytm men till oxern hade jag dels för dålig galopp och så la jag henne för långt ifrån IGEN. Med nöd och näppe räckte hon över, vi höll på att stå på näsan för att hon landade nästan på bakbommen och då var det ändå en liten oxer. Varför gör jag så!? 
 
Vi vände på banan och den höjdes, allt gick bra ända fram till sista linjen som var snett igenom på räcke och sen ett böjt spår på 7 språng till en oxer. Och jag red så dåligt, jag hittade inte läget till oxern och vände ifrån. Gjorde om igen, likadant igen. Jag blir så arg på mig själv när jag gör så och Jill blev arg på mig också och det blev jag ännu argare på mig själv. Varför kan jag inte bara göra som hon säger!? Det är som att kontakten mellan hjärnan och resten av kroppen är bruten, jag vet vad jag borde göra men det händer inget. Absolut ingenting. 
Jag tragglade linjen några gånger utan att göra det särskilt bra. Sedan fick jag pausa medan de andra hoppade lite och sen fick göra om den en gång till. Medan jag skrittade runt och var bitte rpå mig själv så försökte jag slå bort de tankarna och känslorna. Jag försökte ladda om och tänka positivt; jag vet vad jag ska göra och jag vet att jag kan! 
 
Jag satte igång Busy igen, redo för att göra mitt bästa. Tyvärr bestämde sig Busy för att gå på toa lagom till första hindret. Vi kom bra till det och jag red henne bra, men det blev ett tomt språng och hon rev. Men jag fortsatte och red bra till oxern, varken bromsade för mycket eller red på för fort fram. Lagom helt enkelt. 
 
 Ett kort klipp från gårdagens träning.
 
Jag är i alla fall nöjd med Busy, hon var duktig som vanligt, det är bara piloten som ska bli bättre! På lördag gäller det, då ska vi sätta nollan!