Gårdagens hoppträning

Igår var vi iväg på hoppträning för Jill Silvandersson. Jag, Stina och Jelena. Under framridningen/uppvärmingen så fick vi trava på en volt i en långsam trav som Jill förklarade väldigt bra hur mycket mer stärkande det var än att trava i "vanligt" tempo. Vi fick jobba med att få hästarna mellan innerskänkel och yttertygel. Efter det gick vi över till att jobba över lte cavaletti i trav, där fortsatte vi arbetet med att hitta sambandet mellan innerskänkel och yttertygel. Vi fortsatte sen att jobba över dem i galopp, då var de lite högre. Jag fick ett jättebra tips om hur jag på enklast möjligast sätt skulle hantera de gånger jag inte ligger optimalt till ett hinder. Hon förklarade så himla bra, vad många ryttare har som en dålig vana att göra, vad det får för konsekvenser för hästen när man gör på ett visst sätt och så vidare. Verkligen superbra information!
 
Busy kändes lite loj genom hela träningen, dels berodde det nog på att hon hade gått ganska hårt i både tisdags och i onsdags. Dessutom så var det ju faktiskt meningen med uppvärmingen att få en lugn och avslappnad häst, vilket jag verkligen fick! 
Vi hoppade inte så mycket och inte så högt heller, det var väldigt mycket basic. Men oj så nyttigt för oss! Jag ska absolut dit igen, det tråkiga är bara att det är en bit att köra, det tar ca 40 min enkel resa, men det får man leva med. 
Vi var hemma i stallet igen ca 21.40. Jag stretchade Busy och linimentade samt lindade henne med stallbandage. Nån gång efter 22 kom jag in och så ringe klockan 04.30 imorse, härligt! Jag var tvungen att mocka och göra iordning stallet på morgonen, jag skulle även duscha och packa innan jag åkte till jobbet för i eftermiddag blir jag upphämtad av Sandra och Co. för att åka upp till SIHS. Skoj!

Dressyrpass

Igår när jag kom hem så var det kolsvart i stallet. Väldigt lustigt tänkte jag,  eftersom åtminstone Stina borde vara där. Men det hade sin förklaring; en huvudsäkring hade gått (av någon outgrundlig anledning). Men det var snart fixat av Carl och återigen så fanns det ljus i stallet. Skönt för mig att slippa mocka i mörker som de andra fick göra ;)
Jag fixade stallet och sen gjorde jag iordning Busy för ett dressyrpass i ridhuset. Det var ett tag sen jag satt i dressyrsadeln kände jag. Jag arbetade med mycket övergångar skritt-trav och även nyanser i traven. Det gör jag framförallt för att få bättre effekt av mina halvhalter, för att få en gummibandskänsla när jag tar mina halvhalter. Hon blir oftast bara spänd, sätter upp huvudet, släpper ner ryggen och tappar bakbensaktiviteten. Men efter lite traggling så satt halvhalterna ganska bra. Därefter gick jag över till galoppen där jag gjirde lite samma arbete; först en massa övergångar skritt-galopp och sen nyanser i galoppen. I galopparbetet la jag även byten för att befästa dem ännu mer. Nu gör hon dem 9 av 10 gånger på kommando, men när hon gör dem så sätter hon upp huvudet i vädret och skjuter upp i luften. Vet inte riktigt hur jag ska komma tillrätta med det, men det är väl bara att nöta på antar jag. 
 
Jag arbetade henne även en hel del i förvänd galopp, att rida i förvänd galopp inåtställd är den överlägset bästa övningen för att riktigt arbeta igenom henne. Hon blir så mjuk och fin efter det! 
Jag kände även liten på hennes ökade trav som även den börjar sätta sig mer och mer, så härligt! Det jag önskar där är att jag kan ha henne i en lite lägre form med ett bra stöd, för att sen kunna plocka upp henne där det finns ett 100% säkert stöd. Då kan man nog få fram hennes trav ännu mer.
Busy var väldigt duktig genom hela passet och trots att hon blir spänd över bytena så kommer hon fort tillbaka till det lite mer avslappnade tillståndet och fortsätter jobba på.
Busy blev svettig i sin lite halvlurviga päls så jag tänkte duscha henne efter passet, men då kom Hanna och meddelade mig om att det inte fanns något vatten i stallet. Så typiskt! Vi kunde iallafall få igång det senare på kvällen då det visade sig att strömbrytaren hade slagit av i ren kraft när huvudsäkringen gick. 
Det blev som sagt ingen dusch för Busy utan hon fick torka till lite och sen borstas ordentligt. Jag hade ju tänkt tvätta hennes svans också då vi ska iväg till Nordsjö Gård ikväll och hoppträna för Jill Silvandersson. Det blir jag, Stina och Jelena (som har flyttat in till Sjöhagen), det blir kul!
 

Björn Borg SG

Det är ju inte bara Busy, Fia och Tian som finns här i Sjöhagen. Här finns ju också den framtida stjärnan Björn Borg SG, till vardags kallad Björne. Om ni har missat historien om hur Björne kom till oss så kan ni läsa om den HÄR! 
 
Björne är en ettårig, snart tvåårig, hingst efter den numera avlidne hopphingsten Canvas Plus. Björnes pappa Canvas Plus blev bara 6 år gammal och han starta upp till 125. Väldigt sorgligt på en sån fin häst. I och med hans unga ålder så hann han inte betäcka så mycket, endast 52 betäckingar under 2013 vilket resulterade i 33 listade avkommor under 2014. Detta gör det hela betydligt mer spännande då kullen är så pass liten och det kommer troligtvis inte bli några fler kullar (tror ej det finns någon fryst semin kvar efter honom). Det ska bli spännande att se hur dessa hästar utvecklas! Här nedan ser ni Canvas Plus siffror från Blup.
Och här kommer en film på honom:
På söndag tänkte jag att Björne skulle få löshoppa sig lite igen, det var ett tag sen nu. Jag tänkte även börja introducera longering (i grimma än så länge) för honom och sedan en liten bit in i nästa år så ska han börja vänjas vid träns och sadel.
En lurvig Björne under förra vintern.