Chockerande besked och nedrans otur.

Hej! Nu är det ett tag sen jag skrev men det har varit full fart och jag har jobbat väldigt mkt. Idag och imorgon är jag ledig så jag har tänkt att vara i stallet så mkt som möjligt!

I torsdags var det Fias tur att åka till tandläkaren, hon har lagt huvudet lite på sne när jag rider så jag tänkte det var bäst att kolla henne i munnen.
Jag hade tänkt göra de redan för över ett år sedan då hon började ridas ordentligt men så kom ju skadan så det har inte riktigt varit av högsta prio.
Men som sagt nu är hon igång som vanligt igen och det var dags att göra en munkontroll.
Det var ett chockerande besked jag fick när de kollade i munnen:





Som det står i texten så saknar hon anlag för de två första permanenta tänderna i v. ök. Vilket gör att motsvarande tänder i uk. inte slitits ner mot något så de är väldigt långa.
Däremot högersida är helt normal. 

Jag blev såklart till en början helt förskräckt och ledsen men när de förklarat för mig att hon troligtvis haft det här hela sitt liv och lärt sig leva med det. Och att hon kommer kunna funka och ridas som vilken annan häst som helst. Skönt att höra! 
Det jag behövde tänka på är att variera betten mycket och att inte utfodra henne med pelletsfoder. Sen så kommer hon få gå lite oftare till tandläkaren för att slipa lite på de långa tänderna i uk så hon inte biter sig i tandköttet. 
Det är inte så lustigt att hon lagt huvudet lite på sne till vänster när hon bitit sig lite i tandköttet på den sidan. Men de tror att det ska ge med sig nu när hon inte är så vass längre.


Min vanliga otur kommer alltid när det gått bra en period och i fredags dök den upp igen..
Jag hade planerat att rida dressyr på Tian men när jag tog in honom från hagen var han jättehalt v. fram. Såklart så tänker man de värsta men jag kunde inte hitta några sår eller svullnader i benet och han var heller inget varm någonstans. Då kände jag på hovarna och tyckte han var lite varmare i den vänstra. Det måste vara en hovböld och det var det tack och lov. Hovslagarn var ute i lördags fm och skar upp den så nu är det jodopaxomslag och boxvila som gäller. Tian tycker det är jättetråkigt att stå inne men eftersom det är lervälling i hagen efter allt regn får han stå ut ett tag till. Jag promenerar med honom några gånger om dagen men han hade helst velat vara i hagen med sina vänner.
Hoppas bara det läker fort så vi hinner träna ordentligt till tävlingen! Håller tummarna! 


Imorgon om vädret tillåter blir det terrängbanan med Busy och Fia!
See ya!! //Stina

Härliga vårbilder

Idag hade vi egentligen tänkt att åka till terrängbanan, men eftersom vädret inte är med oss idag heller så stannar vi hemma. För min del så tänkte jag ta mig ut på grusvägarna med Busy och köra lite kondition idag istället. Igår red jag ett dressyrpass på utebanan i det härliga vårvädret och Jacob fotade lite så här kommer det ett gäng bilder.
 

För två år sedan idag..

..inträffade en av de absolut värsta dagarna i mitt liv. Min fina, älskade Success fick avsluta sina dagar väldigt hastigt, hemma i hagen hos min pappa efter en tragisk olycka.
 
Success föddes den 23:e april 2007 hemma hos mig och mamma på vår gård Örmon, en bit utanför Tjällmo. Han var en riktigt otursförföljd häst, som väldigt ung avverkade han hovböld efter hovböld. Han fick ett stort otäckt sår efter en spark på ena benet, han vrickade sig i hagen, han fick en lös benbit i en led som krävde operation. En gång ramlade han baklänges och skrapade upp haserna ordentligt. You name it - han har gjort allt.
Han var ingen stjärna i hoppningen, han hoppade mer rakt igenom hindren än över dem. I dressyren var han oftast väldigt spänd och i terrängen var han alldeles underbar. Men under det sista året med honom började det hända grejer, vi började göra felfria rundor, plocka mer poäng i dressyren och gjorde fina stabila rundor i terrängen. Allt kändes så bra! I början på mars 2013 köpte jag även en ny hoppsadel till honom, en superfin Frank Baines för ca 21.000 kr.
 
Men jag fick inte rida i den så många gånger, i början på april lämnade jag tillbaks den då jag inte längre hade en häst som den passade på.
 
På kvällen den 24:e mars 2013 möttes jag av en mardrömslik syn i hagen när jag kom för att ta in hästarna. Jag hamnade i chock och i ren panik ringde jag till slut efter hjälp. Några timmar senare fanns inte min fina häst längre.